Veelgestelde vragen

Wie of wat is Van Wijnen?

Van Wijnen is de ontwikkelaar en bouwer van woningen van De Kleine Hortus aan de Melisseweg in Groningen.

Wanneer start de verkoop van De Kleine Hortus?

Op 13 april start om 11.00 uur de verkoop van de veertien nieuwe rij- en hoekwoningen van De Kleine Hortus. Tijdens de inschrijfperiode, die tot 25 april 12.00 uur duurt, kan je je via het online woondossier inschrijven voor jouw woning naar keuze.

Wat gebeurt er als meerdere mensen zich inschrijven voor dezelfde woning?

Als na de sluiting van de inschrijving (2 mei) blijkt dat meerdere mensen interesse hebben in hetzelfde bouwnummer, dan kiest de makelaar de meest geschikte kandidaat. Bij gelijke geschiktheid wordt er geloot.

Hoe kan ik bij de inschrijving meer kans maken op een woning?

Zorg dat je de financiële check al hebt gedaan. Hieruit wordt duidelijk of je de woning en bijkomende kosten kunt betalen.

Wat wordt er gebouwd aan de Melisseweg in Groningen?

Rijwoningen, hoekwoningen en twee-onder-een-kapwoningen.

Wanneer start de bouw van de woningen van De Kleine Hortus?

Zodra er een verkooppercentage van 70% is gehaald, dan wordt de start bouw afgekondigd. De start bouw is gepland eind 2019.

Wordt er duurzaam gebouwd in De Kleine Hortus?

Duurzaam en energiezuinig bouwen staat hoog in het vaandel bij Van Wijnen. Zowel in de bouwfase als in de woonfase. Er wordt bij de ontwikkeling en realisatie van de woningen rekening gehouden met duurzame materialen. Daarnaast hanteert Van Wijnen de geldende regelgeving met betrekking tot energiezuinigheid en duurzaamheid. De woningen van De Kleine Hortus zijn gasloos en energiezuinig. Als koper van een woning in De Kleine Hortus woon je daardoor in het huis van de toekomst.

Kan ik De Kleine Hortus volgen op social media?

De Kleine Hortus heeft een eigen Facebookpagina. Like de pagina en blijf automatisch op de hoogte van het laatste nieuws, foto’s, inspiratie tips en nog veel meer.

Ik ben geïnteresseerd en ik wil graag meer informatie. Hoe meld ik mij aan?

Je kunt je vrijblijvend aanmelden door het aanmaken van een woondossier op deze website. We houden je dan met nieuwsbrieven op de hoogte over de laatste ontwikkelingen en het actuele aanbod.

Hoe kan ik contact opnemen met Van Wijnen?

Tijdens de verkoopperiode kun je contact opnemen met de projectmakelaar. Zodra de koop- en aannemingsovereenkomst is getekend, krijg je een kopersbegeleider vanuit Van Wijnen toegewezen. Hij of zij neemt contact met je op. Maar natuurlijk mag je ook zelf contact opnemen.

Hoe komt de koop tot stand?

De koop komt tot stand door het tekenen van de koop (- en aanneem) overeenkomst. Zodra alle opschortende en ontbindende voorwaarden zijn vervallen, kan de akte van de grond passeren bij de notaris.

Wat betekent SWK?

SWK staat voor Stichting Waarborgfonds Koopwoningen.

Hoeveel jaar garantie krijg ik?

Hiervoor geldt de SWK-overeenkomst. Je hebt zes jaar garantie op de woning. Voor sommige onderdelen is deze garantie korter. Je kunt hier alles over lezen in het SWK-boekje, verkrijgbaar bij de makelaar of via de website van SWK.

Bij wie moet ik zijn voor eventuele klachten na de oplevering?

Tot drie maanden na de oplevering (dit is de onderhoudsperiode van de woning) kun je jouw klachten melden bij de kopersbegeleiding. Zij behandelen de klacht en zorgen ervoor dat de klacht bij de juiste persoon terechtkomt voor de afhandeling ervan. Na deze drie maanden kun je klachten melden bij de Servicedesk van Van Wijnen.

Wie bouwt mijn woning af als de aannemer failliet gaat?

Je woning heeft een SWK-garantie. Gaat de aannemer failliet tijdens de bouw? Dan wordt de woning afgebouwd door SWK.

Het kopen van een woning is niet zomaar iets, bij wie moet ik zijn voor vragen?

Zodra de aannemingsovereenkomst getekend is, wordt deze verzonden naar de afdeling Kopersbegeleiding van Van Wijnen. Zodra er een verkooppercentage van 70% is gehaald, wordt er een kopersbegeleider toegewezen aan het project. Gedurende de hele bouwperiode en onderhoudsperiode (tot 3 maanden na de oplevering van de woning) is hij of zij jouw aanspreekpunt. Voordat er een kopersbegeleider is aangewezen kun je met vragen terecht bij de projectmakelaar of de afdeling Verkoop van Van Wijnen.

Wanneer wordt de kavel geleverd bij de notaris?

Als de kavel bouwrijp is, dan kan de kavel worden geleverd. Indien het gaat om projectmatig bouwen, dan kan de kavel binnen drie maanden voor de start bouw geleverd worden.

Met welke andere kosten moet ik rekening houden als ik een woning/kavel koop?

Bij het kopen van een kavel moet je rekening houden met bijkomende kosten, zie hiervoor de verkoopinformatie. De bijkomende kosten voor het kopen van een woning bestaan onder andere uit: stoffering, tuinaanleg, keuken, bestrating, inrichting, aansluiting CAI en telefoon, verhuizing, financieringskosten en eventueel een overbruggingshypotheek.

Als ik een optie neem, zit ik dan gelijk aan de woning vast?

Nee, een optie geeft je een periode de tijd om te overwegen of je de woning wilt kopen. Tijdens deze periode kan de woning niet in optie gegeven worden aan andere belangstellenden.

Heb ik na het tekenen van de koop- en aannemingsovereenkomst ook nog bedenktijd?

De bedenktijd is één kalenderweek, dus 7 dagen. Daarnaast is er een voorbehoud van financiering. Je krijgt 2 maanden de tijd om de financiering te regelen.

Wat betekent v.o.n.?

v.o.n. betekent vrij op naam. Dat wil zeggen dat in de koopsom alle kosten zijn inbegrepen die nodig zijn om de woning te verwerven. Met uitzondering van de rente over de vervallen termijnen.

Wat is een koop- en aannemingsovereenkomst?

De koopovereenkomst regelt de aankoop van de grond en de aanneemovereenkomst regelt de opdracht aan de aannemer die de woning realiseert.